вівторок, 8 липня 2008 р.

В цей день - з історії Борислава

Бориславський страйк 1904 — перший загальний робітничий страйк у Бориславі. Причиною його була жорстока експлуатація робітників нафтових промислів та озокеритових шахт (13—14-годинний робочий день, низька заробітна плата, тяжкі умови праці).
Робітники обрали страйковий комітет і висунули свої вимоги: запровадження 8-годинного робочого дня, збільшення заробітної плати, поліпшення житлових умов та ін.
Після відхилення вимог підприємцями і арешту деяких робітників 8 липня 1904 року був оголошений страйк.
Для боротьби з штрейкбрехерами страйкарі створили робітничу міліцію. Страйк супроводжувався багатотисячними демонстраціями і сутичками з поліцією. Для придушення страйку уряд Австро-угорської імперії послав до Борислава понад 5 тис. солдатів і жандармів. Репресії уряду викликали обурення робітників Львова, Відня, Кракова та ін. міст, які висловили свою солідарність з робітниками Борислава. На початку серпня 1904 страйк було придушено.
(На фотографії панорама копальні 1905 року з книги польських авторів Р.Натера і Є.Созанського)

1 коментар:

Анонім сказав...

Вибач те що не по темі. Мені подобається цей блог. Але йому бракує відвідувачів. Я вже писав вам на Скайп , але чомусь не відповідали. Якщо хочете я розміщу посилання на ваш блог
в себе на сайті наголовній сторінці. Так як є там форум.Ясно що тисяч відвідувачів в мене немає , але 50 - 60 стабільних в день є ,думаю буде непогано якщо вони заходитимуть і на ваш блог.Якщо ви цього хочете напишіть мені на seniv_oleg@ukr.net або на сайт
seniv.io.ua
Seniv Oleg